Tikka masala

Suroviny

  • 150g červené čočky (syrové)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm cca čerstvý zázvor (nastouhaný)
  • 1 chilli paprička
  • 1 čl římský kmín
  • 1 čl garam masala
  • 1čl mletý koriandr
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a v hlubší pánvi orestujeme dokud cibule nezesklenatí.
  2. Přidáme koření – římský kmín, garam masalu, mletý koriandr, sůl, pepř, nakrájenou chilli papričku a zázvor. Necháme rozvonět cca minutu.
  3. Přidejte čočku, plechovku rajčat a kokosové mléko a vařte do změknutí čočky (cca 20 minut)
  4. Podáváme s rýží a čerstvým koriandrem, který tikka masalu krásně provoní.

Věděli jste, že…?

Červená čočka je jediná luštěnina, která nenadýmá. Je to tím, že se většinou prodává již loupaná – chybějící slupka přispívá k lepší stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Slupka luštěnin obsahuje oligosacharidy, které se ve střevech štěpí na škroby a zde velmi rychle kvasí.