Noky s brynzou

Suroviny

  • noky
  • brynza
  • slanina
  • čedar
  • pažitka
  • pepř

Postup

  1. Noky uvaříme ve vodě dle návodu.
  2. Mezitím na pánvi vypražíme slaninu a nakrájíme si pažitku.
  3. Uvařené noky scedíme a vrátíme do hrnce, přidáme k nim brynzu, čerstvě namletý pepř a pořádně promícháme (brynza začne mít díky teplu krémovější konzistenci).
  4. Přendáme na talíř, posypeme slaninkou, pažitkou a postrouháme čedarem.

Věděli jste, že…?

Brynza je svým způsobem fermentovaný sýr s bohatou mikroflórou. Ta se skládá z několika rodů bakterií mléčného kvašení a kvasinek, které se do brynzy dostávají spolu s ovčím hrudkovým sýrem.  V jednom gramu sýru mohou žít až desítky bilionů bakterií mléčného kvašení s potenciálním probiotickým účinkem. To však neplatí pro tepelně ošetřené (termizované) sýry. Očekáváte-li od brynzy i bakterie, vybírejte ty, které na obalu nenesou označení termizovaná nebo tepelně ošetřená.