Kulajda jako od babičky

Suroviny
- 350 g hub
- 2 PL másla
- 2 PL hladké mouky
- 750 ml vývaru/ voda + bujon
- 200 ml smetany ke šlehání (31% nebo 33%)
- 350 g brambor
- kopr
- kmín, sůl, cukr, ocet
- vejce
Postup
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky, kostičky, jak je libo (pokud nemáme čerstvé, můžeme použít velkou hrst sušených, které předem namočíme).
- Na másle orestujeme houby dozlatova, následně zasypeme moukou a necháme vytvořit jíšku, kterou necháme trochu zahnědnout, ale ne spálit.
- Přilijeme vývar, přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, kmín, sůl, pepř a vaříme cca 25 minut.
- Přilijeme smetanu, necháme probublat, přidáme najemno nakrájený kopr a dochutíme cukrem a octem.
- Můžeme podávat se ztraceným vejcem – do mističky rozklepneme vejce a do horké (ne uplně vroucí) vody ho přelijeme přes lžíci, chce to trochu cviku, na internetu je spoustu návodů, já sama to ještě nemám úplně zmáklé, ale časem o tom snad napíšu nějaký vlastní návod s postřehy.