Suroviny

  • 350 g hub
  • 2 PL másla
  • 2 PL hladké mouky
  • 750 ml vývaru/ voda + bujon
  • 200 ml smetany ke šlehání (31% nebo 33%)
  • 350 g brambor
  • kopr
  • kmín, sůl, cukr, ocet
  • vejce

Postup

  1. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, kostičky, jak je libo (pokud nemáme čerstvé, můžeme použít velkou hrst sušených, které předem namočíme).
  2. Na másle orestujeme houby dozlatova, následně zasypeme moukou a necháme vytvořit jíšku, kterou necháme trochu zahnědnout, ale ne spálit. 
  3. Přilijeme vývar, přidáme oloupané brambory nakrájené na kostky, kmín, sůl, pepř a vaříme cca 25 minut.
  4. Přilijeme smetanu, necháme probublat, přidáme najemno nakrájený kopr a dochutíme cukrem a octem.
  5. Můžeme podávat se ztraceným vejcem – do mističky rozklepneme vejce a do horké (ne uplně vroucí) vody ho přelijeme přes lžíci, chce to trochu cviku, na internetu je spoustu návodů, já sama to ještě nemám úplně zmáklé, ale časem o tom snad napíšu nějaký vlastní návod s postřehy.

Věděli jste, že…?

Smetana se získává sbíráním nebo odstřeďováním mléka a v obchodě se prodává sladká nebo kysaná (v řadě jazyků se původně ruský výraz smetana užívá právě pro zakysanou smetanu).
Obsahuje nejméně 10 % tuku. 
Smetana, která má alespoň 30 % tuku, se nazývá smetana ke šlehání a slouží k výrobě šlehačky.