Suroviny

  • 1 hrnek mléka (kravské/rostlinné)
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 PL medu
  • 1 lžička másla
  • špetka kajenského pepře (můžete nahradit chilli nebo černým pepřem)

Postup

  1. Mléko začneme ohřívat na mírném plameni, přidáme koření a necháme probublat.
  2. Nakonec přidáme med a máslo a necháme rozpustit za stálého míchání.
  3. Přelijeme do hrnečků (doporučuji přes malé sítko) a vychutnáváme.

Věděli jste, že…?

Kurkuma je rostlina pocházející z Asie, kterou řadíme mezi rostliny zázvorovité. Stejně jakou u zázvoru, z kurkumy využíváme její oddenek. Její zdraví prospěšné účinky jsou známy již přes 2 tisíce let a vycházejí z prastarých textů ayurvédy. Kurkuma se těší velké oblibě nejen v Indii, ale také Číně, Thajsku, Peru a dalších zemích. Dnes je známa i u nás a vedle jejího použití v kuchyni si řekneme i o její zdraví prospěšných účincích.